Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Indická káva: zrná ošľahané monzúnom

Indická káva: zrná ošľahané monzúnom

Do krajiny bol počiatok čarovného nápoja dovezený v roku 1670 z Jemenu. Pestuje sa v nej arabica i robusta a káva sa spracováva mokrou, suchou metódou, ale aj tzv. monzúnovou, ktorá vznikla úplnou náhodou. Všetko sa to začalo, ked‘ v 17. storočí sa prepravovali kávové zrná z Indie do Európy.


Dovážali sa plachetnicou a cesta trvala niekoľko mesiacov. Ked‘že káva bola často ošľahaná vetrom i zmoknutá po daždi, vznikla kompletne nová príchuť než pôvodná. Farba bola typická žlto-biela. Kávičkári si ju okamžite veľmi obľúbili. Ked‘ sa neskôr technológia zlepšila, a teda tovar už bol prevážaný pomocou parníkov, spotrebitelia zistili, že nepijú to, na čo boli zvyknutí a káva im chutí menej. To spôsobilo, že domáci ľudia v Indii si postavili na brehoch oceána stavby, ktoré odpovedali podmienkam podobným na plachetnici.

Zrná nechali vystavené monzúnom niekoľko mesiacov s tým, že boli dostatočne prevzdušňované, aby neplesniveli. Po skončení procesu sa triedili podľa toho, ktoré boli prírodou ovplyvnené a ktoré nie. Tým vznikla prvotriedna kávička s bohatou crémou, nízkou aciditou a vyváženým, orieškovým telom.